Skal du kjøpe Yorkshire Terrier valp? Ta kontakt med oppdrettere på Kenneloversikten!!

Før du kjøper en Yorkshire Terrier valp så anbefaler NYTK at du leser dette.

Skaff deg mest mulig informasjon før får valpen flytter hjem til deg.

NYTK (Norsk Yorkshire Terrier Klubb) anbefaler at du tar kontakt med oppdrettere som står på Kenneloversikten her på hjemmesiden. http://www.nytk.no/nytk´s-kenneloversikt/

Der finner du oppdrettere som er registrert i NKK (Norsk Kennel Klubb) og medlem i NYTK.
De oppfyller NYTK sine avlskrav og følger NKK’s etiske regler for avl og oppdrett.

NYTK har også en «Valpeside» der oppdrettere kan legge ut valper tilsalgs: http://www.nytk.no/nytk-valpesid/

Kontakt flere oppdretter og her er noen tips du kan spørre om:

Er foreldre til valpen premierte?
Hvis ja, så kan du spørre hva de har av premier som voksne hunder.  Dette styrker seriøsiteten til oppdretter, men er ikke et krav for å stå på Kenneloversikten.

Har hunden tatt noen helsetester? Som f.eks prdc-pra eller patella lukasjon.

Spør om du kan komme på besøk til oppdretter.
Det er vanlig at man kan komme på besøk etter valpen har fylt 5 uker. Mor til valpene er tilstede og det er naturlig at du også får hilse på henne. Ofte bor pappaen et annet sted, men be om bilder og stamtavleinfo om han.
Referanser fra andre valpekjøpere er også noe du eventuelt kan be om.

Valpens pregningstid er ca.16 uker. Ca. halvparten av denne tiden er valpen hos oppdretter og da er det viktig at den blir sosialisert. (At den er en del av familien, får nok av stimuli, nok menneskelig kontakt osv.)
Tenk over hvordan du selv vil at valpen din skal ha levd før den kommer til deg.

Ofte tar oppdretter håndpenger når man bestiller valp. Spør hvorfor de tar håndpenger og be om kvittering og dokumentasjon. Ca 2000,- er vanlig å ta i håndpenger.
Be om kjøpekontrakten før du betaler håndpenger slik at du kan lese denne nøye.

OBS: Det er IKKE vanlig å betale reservasjonspenger, depositum, håndpenger e.l FØR valpen er født. Det vanlige er at oppdretter tar ca 10% av kjøpesummen i håndpenger når valpene er ca. 3 uker gammel. Dette gir deg lovnad på valp fra gitt kull, og betales vanligvis ikke tilbake om du senere trekker seg fra kjøpet.
Håndpenger brukes vanligvis til å dekke kostnader ved NKK registering og veterinærbesiktigelse.

Oppdrettere har forskjellige krav ovenfor valpekjøper i sine kontrakter og da er det veldig viktig at du leser dette før du skriver under.
Når du skal hente valpen er du så glad og klar for å ta den med hjem at man kan være villig til å skrive under på nesten hva som helst.
Vær ærlig ovenfor oppdretter hvis du har planer om å bruke hunden i avl, da kan oppdretter gi deg råd på valg av hund.

 Prisen på valp fra oppdrettere som står på Kenneloversikten har fulgt raseklubbens anbefaling for avl, 25000-28000,-
Vi gjør oppmerksom på at dette bare er veiledende pris i NYTK. Oppdrettere bestemmer selv pris ut ifra helse, utstillinger, titler mm.
Selges den til annen pris så kan man spørre om hvorfor. Det kan være at eksteriørresultater og helsetester ikke prioritert.
Det er viktig å få med offisielt godkjente papirer på hunden. Husk at en oppdretter kjenner linjene sine og vet også om evt sykdommer som skulle ligge bak.
Papirer på en hund er noe av det viktigste man får med. Papirene man skal ha med er stamtavle, kjøpsavtale, veterinærattest.

Stamtavle – er den så viktig?
NYTK hører ofte at kjøpere sier at vi skal ikke bruke hunden i avl eller utstilling. Kjøper du en hund uten stamtavle har du ingen garanti på at hunden er renraset. Du vet heller ingenting om hundens foreldre og slektstre og dermed heller ingenting om innavlsgrad eller evt helseproblemer. En uregistrert hund er pr definisjon en blandingshund. Er dette snakk om valper som ikke kan registreres i NKK så er det ofte fordi oppdretter ikke har opptrådt i tråd med NKKs etiske grunnregler for avl og oppdrett.
Familiehunden er kanskje den vi ser som en av de viktigste da de fleste hundene nettopp blir solgt som det. Oppdretterne jobber for å fremme sunne, rasetypiske og gode hunder med bra temperament som vil fungere godt både til utstilling, familie og den aktive.

Valpen skal være registrert i NKK, chipet, ha helseattest fra veterinær som ikke er eldre enn 14 dager ved levering.
Be om registreringsnummeret til valpen når du betaler håndpenger. (Da kan du kontrollere at valpen er registrert i NKK ved å kontakte dem.) Valper registrert fra utlandet i f.eks ICU(IKU), DHL er ikke godkjente klubber av FCI. Spør raseklubben eller NKK om du er usikker.
De fleste oppdrettere gir valpepakker som inneholder for eksempel tørrfor, infoskriv om pels/tannstell, når hunden skal ha ormkur, vaksine osv.
Noen oppdrettere tilbyr også veiledning i klipp og stell av hunden.

I kjøpekontrakten står det at valpen selges som selskapshund, og grunnen til det er at det er for tidlig å kunne garantere at den vil utvikle seg til å bli en avl/utstillingshund.

Det er ingenting som heter Teacup/Mini Yorkshire Terrier. Dette er kun en benevnelse/salgstriks i forbindelse ved useriøse selgere. Da høres valpen liten og søt ut, og den er egentlig som andre Yorkshire Terrier valper og vokser som normalt.

Det er ikke lov med videresalg av hund fra utlandet valp eller voksen, vet du om personer som gjør dette meld ifra til Mattilsynet.

Nyttige linker for de som vil lese mer om Yorkshire terrier
Yorkens rasestandard: http://www.nytk.no/sample-page/
Fakta og spørsmål: http://www.nytk.no/fakta-og-sporsmal/
Klipp av ører:  http://www.nytk.no/orer/
Tannstell: http://www.nytk.no/tenner/
Pels og fargeutvikling av pels: http://www.nytk.no/pels-og-fargeutvikling/
Utstillingspels: http://www.nytk.no/utstillingspels-slik-ruller-du-papillotter/
Helse: http://www.nytk.no/category/yorkshire-terreir/helse/
NKK Velkommen valp: http://web2.nkk.no/om-hund/velkommen-valp/

10676302_696419907102596_1143014737598405191_n

Legg igjen en kommentar