Utstillingspels – slik ruller du papillotter

Det legges stor vekt på pelsen til en Yorkshire Terrier som skal i utstillingsringen. Kvalitet og farge. For å oppnå pelselengden og bevare pelskvaliteten før Yorkshire Terrieren skal i utstillingsringen, blir det brukt papillotter.

Alle som ruller Yorkshire Terrieren sin i papillotter gjør dette forskjellig, både teknikk, bruk av produkter i pelsen og antall papillotter som blir brukt. Har du mulighet så  spør om å besøke noen for å få en veiledning i hvordan man gjør dette. Så hvordan du lærer å gjøre det kan være annerledes enn beskrevet under.

Hvordan begynner man?
Mange tenker at det er mye jobb med pelsen, og svaret er ja. Men allikevel så har mange erfaring med at det er lettere å ha en Yorkshire Terrier i papillotter enn èn uten, igjen så kommer dette ann på hvor lang pels lengde man ønsker på sin familiehund.
Allerede som valp må man gre hunden sin daglig, og ha gjerne et fast sted man steller hunden. Bruk gjerne en antiskli matte slik at hunden føler det er behagelig underlag å bli stelt på.

Når begynner man?
Når pelsen er lang nok, dette varierer fra hund til hund. Men de fleste begynner fra 9-11 mnd. Man starter da med par papillotter, f.eks på hodet, halen, bakbeina etc.

Hvor ofte må man rulle papillotter og stelles?
Hver dag, dvs papillottene som er i ansiktet, hals må taes ut og gres gjennom evt oljes for så å rulles opp igjen. Bytt også bløtt og hullete papir.
Papillottene på kroppen blir beskyttet av en papillottfrakk, og kan sitte f.eks 8-10 dager før man reruller hunden uten å bade. Så kan man evt bade hunden 16-20 dag.

Plager papillottene hunden?
Nei, papillottene er plassert slik at hunden har fri bevegelighet og plager ikke hunden i det daglige. Når man begynner med papillotter så kan man oppleve at hunden i begynnelsen klør seg, evt gnir seg inntil ting fordi dette er uvant. Drar hunden ut en papillott så er det bare å sette den inn igjen.
En Yorkshire Terrier som er i utstillingspels har papillotter i utstillingskarrieren sin for deretter blir klippet ned.

La dette bli en stellestund mellom hund og eier som er hyggelig.


Bruk syrefritt papir

Slik ruller man papillotter:
Bruk en myk børste til å ha litt olje på og børst inn oljen på tuppene av håret del opp partier med pels og legg pels i midten av papillottpapiret (som du på forhånd har brettet) fold sammen papiret på begge sider brett første gang (i to), deretter èn halv gang fremover og èn gang til. Fest med gummistrikk rundt papillotten. Fest gjerne med 2 strikker i ansiktet, da sitter papillotten bedre

En opprullet voksen yorkshire terrier har ca 20 – 24 papillotter på kroppen. Noen velger å rulle inn pelsen på beina, andre ikke.

Steg for Steg

 
1. Start med toppen på hodet                                           2. Bruk en myk børste å ha i litt olje (om du bruker olje)

 
3. Legg pelsen i midten av papiret                                 4. Brett papiret rundt pelsen

 
5. Fold papiret 1 gang helt over                                      6. Fold papiret en liten gang

 
7. Fold papiret ytterligere 1-2 ganger                         8. Festes med par strikker

 
9. Så rulles barten, del fra kanten ved øyet               10. Ha i olje om du bruker dette

 
11.                                                                                                12. Har du plast, brett gjerne dette rundt papiret

 
13.  Det holder fuktigheten ute, brett.                          14.

 
15. Rull så andre barten                                                      16. Deretter rulles skjegget

 
17. Ha også plast på denne papillotten                        18.

 
19/20 Så rulles resten av ansiktet, noen setter èn ekstra papillott ved øyet. Del ved tanfargen i nakken

 
21. Ansiktet er ferdig rullet                                                22. Så begynner man med nakken og ruller langs kroppen

 
23. Brett som tidligere                                                         24.

 
25.                                                                                                26. Brett 2 siste ganger og festes med strikk

 
27. Fortsett lang kroppen                                                 28. Vanligste er å rulle 4 langs kroppen

 
29. 1, til forbein, 2 midt på og 1 til bakbein                30. Rull halen (halve)

 
31. Til slutt 1 eller 2 papillotter på brystet                  32. Ferdig


33. Ha på en papillottfrakk – og lykke til.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar