Tekst: Ingrid Helene Østvold
En gang er den første for alle. Man entrer utstillingsringen med spenning og glede om hvordan dette skal gå, om man gjør det riktig og tenk om ikke hunden din vil gå? Dette er noe alle har vært igjennom og ta det med ro, utstilling skal være gøy for både deg og hunden din.
Om du akkurat har kjøpt en valp og har lyst til å prøve å gå på utstilling, eller om du har en litt eldre hund, så er alle er velkommen. Om du bare kommer for å kikke så er det hyggelig.
«En utstillingskritikk forteller ikke om vår hund vil kunne gi gode avkom – den forteller hvordan hunden ser ut i forhold til rasebeskrivelsen. Vår hund er et resultat av den avl som har vært foretatt»
Ikke alle hunder egner seg i utstillingsringen, og utstillingen er ikke bare et skjønnhetsshow for å finne den peneste hunden. Det er et viktig verktøy for de som driver med avl og oppdrett i forhold til å få en kritikk fra dommere på eksteriøret for hunden som utstilles, for evt. videre avl.
Hvor melder jeg på hunden min?
Hunden din må ha fylt 4 mnd for å kunne delta på utstilling. Den må også være vaksinert og registrert i Norsk Kennel Klubb
Valpeshow deles inn i aldersgruppen 4-6 måneder og 6-9 måneder.
- Fra 9 – 15 mnd stiller man i juniorklasse. (JK)
- Fra 15 – 24 mnd stiller man i unghundklasse (UK)
- Fra 2 år stiller man i åpen klasse (AK)
- Er hunden din Champion stiller man i championklassen (CHK)
- Er hunden eldre enn 7 år stiller man i veteranklasse (VETR)
På Norsk Kennel Klubb sin hjemmeside registrerer man seg på «min side». (https://www.nkk.no/nkk/public/openIndex?ARTICLE_ID=2656)
- På «min side» har du en oversikt over hvilke hund(er) du eier, tilgang til Dogweb hvor man finner alle registerte hunder i NKK (man søker på kennelnavnet til hunden for å finne hunden), resultater fra utstillinger m.m
- På «min side» melder du også på hunden din til utstilling. Påmelding skjer elektronisk og man betaler med engang.
- Husk å melde på i god tid, påmeldingsfristen er som oftest 3-4 uker før utstillingen er (se på terminlisten når påmeldingsfristen utgår http://www.nkk.no/nkk/public/openIndex?ARTICLE_ID=304)
- I «Hundesport» man får i posten står det utstillingsannonser bakerst i bladet.
Det nærmer seg utstillingen
Tren hunden din hjemme på forhånd. Man trener på at hunden skal gå pent i bånd på venstre side, man trener på å stille opp hunden både på et bord og på gulvet/bakken. Tren på at noen ser på tennene og kjenner på kroppen til hunden.
Et godt tips er når du får besøk hjemme så stiller du opp hunden både på bord og på gulvet/bakken, så får du de besøkende til å være «dommer» å kikke på tennene og kjenne på kroppen. Da får hunden trening av at forskjellige personer ser og kjenner på hunden.
Norsk Miniatyr Hundeklubb arrangerer ringtreninger (utstillingstrening) forskjellige steder i landet.
(se www.nmhk.net under avdelinger)
1 uke før utstillingen får du en e-post med startnummeret ditt, hvilken ring du skal møte opp i, klokkeslettet du skal i ringen og antall hunder av din rase som deltar på utstillingen.
Dagen før utstillingen bader du hunden din og grer gjennom pelsen slik at det ikke er noen floker. Ørene, klør og poter skal være klippet
Har hunden din lang pels så fester du pelsen opp i klyper eller frottè strikker slik at hunden ikke tråkker på pelsen eller tisser på den.
Med Yorkshire Terrierer legges det vekt på pelsen når man er på utstilling.
Dagen for utstilling
Møt opp 1 times tid før du skal inn i ringen, siden Yorkshire Terrier er en rase der det legges vekt på pelsen i utstillingsringen må man beregne litt tid til å gre gjennom pelsen og sette opp en topp.
Du skal ha med stellesaker, vann til hunden, utstillingslenke (rød eller sort), rød sløyfe, noen godbiter og klips til å feste startnummeret ditt i. Sjekk også om det er utendørs eller innendørs utstilling.
På forhånd sørg for at hunden din har blitt luftet.
Finn ringen din på utstillingsområdet, ha med et bur eller bord som du kan ha hunden din på når den skal stelles. Ta også med stol for det er ofte en tid å vente før du skal inn i ringen. Ta gjerne kontakt med andre av samme rase som står ved ringen, da er det bare å spørre om hjelp om hvordan du skal sette opp toppen og spør om hva som skjer videre når du skal inn i ringen.
Husk at mange som skal stille ut selv kan være nervøse selv om de har gjort dette før, og kan virke konsentrerte. Ta ikke dette personlig, om ingen har tid å snakke før utstilling så har man alltids tid etter man har vært i ringen. Man er ikke alene om man har prestasjonsangst.
Når man stiller Yorkshire Terrier skal man også ha med seg en børste inn i utstillingsringen, man børster og får pelsen til å ligge riktig når man har stilt opp hunden. Dommeren skal bruke børsten for å kjenne på pelskvaliteten når hunden står på bordet.
Du og hunden din skal i ringen
Man har ikke mange minuttene å vise frem hunden din for dommeren, så det går veldig fort og for nybegynnere kan det virke forvirrende.
Du har kun 1-3 min i ringen, så du må vise din hund på best mulig måte på kortest mulig tid. Det vil si bruk plassen du har til rådighet, altså gå i en stor ring slik at dommeren får sett på hunden din. Ikke løp og ikke gå for sakte.
Det er ikke krise om hunden ikke vil gå om det er første gangen, dette er nytt, mye lukter, høye lyder osv. Du må bare trene mer og la hunden bli vant til dette.
Noen dommere vil ha hunden opp på bordet først, andre vil at man skal gå i ringen først. Mange dommere snakker hverken norsk eller engelsk, så følg med på tegnspråket deres.
Som oftest er ringsekretæren veldig flink å veilede underveis om hva man skal gjøre.
Når ringsekretæren roper opp nummeret ditt går du inn i ringen med hunden din. Er dere flere i ringen samtidig står dere i nummerert rekkefølge. Er du alene i ringen så går du alene med hunden din, er dere flere i ringen så går dere først i en ring samlet. Deretter dømmer dommeren hunden èn og èn.
Da går man vanligvis en runde med hunden alene, så frem og tilbake eller i triangel, og så opp på bordet så dommeren får se og ta på hunden din.
Så stiller du hunden fint opp ca 2-3 meter fra dommerbordet. Nå skal hunden stå fint mens dommeren skriver kritikk. Dommeren skriver så en kritikk som du vil få sammen med sløyfe (se premiedefinisjon for hva fargene på sløyfene betyr)
Husk at ingen dommere dømmer likt, og alle tolker rasestandarden forskjellig og har sitt eget syn på den. Det har også vi oppdrettere, selv om man skal å jobbe sammen mot en rasetypisk Yorkshire Terrier så tolker man rasestandarden forskjellig.
Fortvil ikke om du ikke gikk videre eller vant på første utstillingen. Det skal 7-8 utstillinger til før man trekker en konklusjon om hunden er egnet for dette eller ikke. Yorkshire Terrieren er også en rase som trenger tid, og derfor må eier ha tålmodighet, dette gjelder på eksteriør, pelselengde – kvalitet og –farge.
«En hunds personlige kvaliteter kan ikke måles i førstepremier, certifikater eller BIR. Uansett hvilken premie hunden din får på utstilling, er den likevel den samme – nemlig din helt spesielle venn! «
Noen tips å huske på når man er i ringen, som man kan trene på hjemme
- Når hunden skal stå på bordet, så still hunden med ansiktet mot dommeren
- Når du går i ringen har man hunden på sin venstre side, utnytt plassen du har
- Når dommeren ber deg gå på en linje, altså frem og tilbake. Når man kommer tilbake mot dommeren så å ikke gå for nære dommeren. Still deg gjerne fra dommeren med en avstand på 3-4 meter. Det er fordi dommeren ser hunden din bedre da. Dommeren dømmer ikke hunden din ved å se den ovenifra og ned..
- Om dere er flere i ringen samtidig, så still opp hunden din på gulvet imens du venter til det blir din tur.
Husk å gratuler vinneren(e) , og applauder gjerne når BIR (Best i Rasen) og BIM (Best i motsatt kjønn) runden går. Det er alltid moro å lage stemning, og tenk om du selv står som vinner i ringen engang, da er det hyggelig å få støtte fra andre rundt deg.
Det skal være gøy for hund og eier, og det er sosialt å være på utstilling og ikke minst møte andre Yorkshire Terrier eiere som har lidenskap for rasen.