Pels og fargeutvikling

Tekst: Helenè Fridh
Foto: Kennel Stribne Prani, Qoccles og Bokellas

Som nyfødte er alle Yorkshire Terrier valper sorte med antydninger til tegninger av tanfarge. Som vi beskriver som rød/tan som egentlig er gylden og den rette beskrivelsen er gylden tan med ulike nyanser. Ser ikke valpen så klar ut i fargene og det er mye sort og «sotete» blandet med det gylne på hodet. Kan man mistenke at den blir mørk/sort, men sikker kan man ikke være, og med tid kan allikevel den «sotete» fargen bli rett i tanfargen.

Derimot så gjør det ingenting om det er mix med mørke eller grå hår på beina. Èn nyfødt valp med rett pelskvalitet er også ekstremt blank.
Om man blåser i pelsen på en valp, så vil det komme frem en tydelig virvel, som blir liggende. En annen type pelskvalitet faller mer ned og blir ikke liggende.

Når pelsen begynner å komme ut når valpen nærmer seg 5-7 uker så vil man på den valpen med rett pelskvalitet og farge se  i hårbunnen på tanfargens område, at den ser litt lysere ut i bunn.
OBS! Det behøver ikke være den riktige tanfargen, da sterke farger også kan utvikle seg til å bli riktig.

På hodet kan man se noen røde hårstrå, spesielt ved ørefestet. Denne fargen har ingenting med tanfargen på et senere tidspunkt å gjøre, men på noen kan fargen ser «sterkere» ut enn på andre. Det går som oftest i arv og disse hårstråene endrer seg gjerne i ulike grå nyanser ettersom valpen blir eldre, og som voksen vil den ha 3 nyanser av gylden tan
(3 golden shadows) på sidene (under ørene) og en klar tanfarge på hodet. (Der man lager toppen). Ofte kan toppen ha grå/svarte fargenyanser i tuppene fra den var valp.

Ved 2-3 måneders alder så er pelsen som oftest par cm lang, og da kan man begynne å se den kommende blå fargen i hårbunnen ved albuene, kneet på bakbein og i nakken. På noen kan det også komme en mørkere ring rundt nesen med mørkere tanfarge. Enkelte mener dette kan bety at de blir for rød i tanfargen, men jeg (forfatter) har hatt valper som blir helt korrekte, men også noen som har blitt for sterke i tanfargen. Det er ikke et sikkert tegn, men legg merke til at den ringen rundt nesen aldri kommer på en «sort»/ullpels valp, der henger ofte pelsen i klaser og faller ned. Så den myke pelskvaliteten danner ingen ring rundt nesten og pelsen «står» heller ikke rett opp rundt nesen.

Ettersom valpen vokser mot 4-5 måneder kan pelsen på kronen se litt fet ut, selv om den allerede er nybadet. Dette er et positiv tegn da pelskvaliteten sannsynligvis blir korrekt, det betyr har hårstråene inneholder tilstrekkelig med fuktighet og da blir ofte pelsen sterk. En tørr pels ryker lett og om pelsen ved den alderen er tørr så kan det være et tegn på pelskvalitet på ryker lett og selv med papillotter vil den ikke blir fotsid.

Ved 4-5 måneders alder så er fargene ulike, den med riktig farger har ofte flere sjatteringer i ulike farger. På hodet har det som oftest kommet ut røde hårstrå som blandes med sorte og lysegrå, selv har jeg (forfatter) hatt valper som har vært «bleke» med nesten bare lysegrå nyanser og nesten hvit og kanskje bare en halv cm bred stripe ved nesen, da har jeg (forfatter) lurt på om denne valpen kan bli gylden? Så ved 6-9 måneder så har det kommet frem nye hårstrå med tanfarge på kronen og på sidene av hodet. Disse har også blitt ok i sine tanfarger som voksen.

På kroppen ved 4-7 måneders alder så bruker de som blir blå i fargen ha en tydelig blå nyanse i hårbunn. Dette er godt synlig når de løper ute i dagslys eller blir våte. Da kommer det blå nyansen godt frem i hårbunnen.

Yorkshire Terrier valp med f.eks «sort»/ullpels får mye floker og man ser heller ikke her noen blå nyanse i hårbunn, men heller mer rettet mot beige/brun hårbunn når den er våt. En valp som kan bli for lys i fargen men som ofte har en ok pelskvalitet blir gjerne sølvbeige i hårbunn når den er våt.

Alt ettersom valpen nærmer seg voksenalderen så skal tan-tegningene være tydeligere og tydeligere i sin gylne tanfarge. Som voksen skal ha den vakreste farge som finnes, en tanfarge som er ren og uten antydning til grått/brune/sorte eller mørke strå. En helt ren tanfarge oppe på hodet og i pannen. I pannen kan det være en stripe som er lysere i den gylne tanfargen, der som hunden hadde som valp/junior en anelse grå/mørkere stripe.
Mørkere gylden/tan ved nesepartiet og ved ørefestet skal hvert hårstrå ha 3 gylne toner i tanfargen. Ørene skal ha en tanfarge som er dypere tan og her skal det heller ikke være noen grå/brune eller sorte toner som voksen.

Det blå skal være som en sjø. En jevn farge men som et speil og kan skifte litt toner i det blanke. De mørke blå nyansene skal gi inntrykk av mørk polert metall , derfor navnet stålblå og ikke sølv eller sort.

DETTE er den beskrivelsen som er den perfekte fargen til Yorkshire Terrier og den fargen finnes ikke og kommer nok aldri til å finnes på samme hund. Jeg (forfatter) har i allefall aldri sett den, for som oftest er den blå fargen for dårlig  ellers så er ikke tanfargen helt ren. Men har hunden rett pelskvalitet og det meste er ok i fargene så benevnes det i utstillingssammenheng at det er bra farger og pelskvalitet.
Det er akkurat dette vi må tenke på med tanke på avl/oppdrett, å verne  om å beholde det spesifikke som gjør en Yorkshire Terrier til å være en Yorkshire Terrier i farger og pelskvalitet.

Utvikling av farge i forhold til alder:

 
Ca 2 mnd gammel                                           Ca 5 mnd gammel


Ca 10 mnd gammel

 
ca 19 mnd gammek                                        ca 30 mnd gammel

 
Nyfødt med klare blanke farger               Ca 6 uker gamle valper med lovende farger

   
Valp med bra farger for alderen          Sjatteringer i tanfargen som vil bli bra


Valp med bra farger for alderen

 
Yorkshire Terriere med bra farger

Legg igjen en kommentar