Yorkshire Terrierens historie

Rasens historie starter på 1800- tallet,dette var en tid med analfabetisme så mye av historien til rasen er ikke skrevet ned fra denne tiden. Navnet har rasen fått da den opprinnelig kommer fra Yorkshire i Nord-England.
Den lille aktive og sjarmerende rasen var noe større enn standarden sier i dag.
Mot slutten av 1700 tallet fant man hovedsakelig Waterside Terrier i Yorkshire. Navnet fikk den fordi den holdt seg langs elvene og kanalene og fant seg føde av rester etter båtfolket. Waterside Terrieren`s pels hadde litt lengde, var blålig i fargen og hadde tantegninger på hodet. Waterside Terrier dannet det genetiske grunnlaget for Yorkshire Terrier.
Rundt 1870 ble Yorkshire Terrieren avlet frem slik vi kjenner den i dag. For å komme frem til Yorkshire Terrier så vet man at disse rasene ble krysset: Clydesdale og Paisley Terriere. Dette var to av mange terriere som kom fra Skottland til England fra ca. 1785 og framover. De dannet grunnlaget for flere av terrierrasene. Senere ble de igjen krysset med bl.a Sky og English black and tan terrier.
Noen mener også at det har blitt benyttet Malteser for å oppnå den pelskvaliteten rasen har nå, dette med Malteser er ingen 100% fakta.

I 1886 fikk rasen sitt offisielle navn av den engelske kennelklubben, og den første standarden ble publisert i 1898. Gjennom historien har det blitt operert med 2, og i perioder 3, vektklasser for Yorkshire Terrier i utstilling, men 12 April 1966 ble det vedtatt kun en vektklasse for rasen som er den vektklassen vi har i standarden i dag som er opptil 3,1 kg.

Yorkshire Terrieren var en arbeiderklassehund og det var skottene som hadde med seg terriere som bosatte seg og arbeidet i Nord-England. Skottene arbeidet på veverier og i gruver, og Yorkshire Terrieren ble brukt til å fange gnagere (rotter, mus etc.).
Disse små terrierne integrerte seg i arbeidersamfunnet, og på veveriene tørket man av lanolinoljen fra hendene i pelsen til Yorkshire Terrier, dette gjorde at pelsen ble blank så at tuppene ikke brakk. I helgene møttes man og konkurrerte om hvem som hadde lengst pels på sin Yorkshire Terrier sånn startet utstillings historien på vår rase.

Yorkshire Terrieren er en sosial, leken og kvikk hund som trives i alle miljøet, den røyter ikke men trenger en del pelsstell. På tross av sin lille størrelse er Yorkshire Terrier en hund som kan bli med på lange turer, den er en ypperlig familiehund.

Huddersfield Ben
Huddersfield Ben (ca 1865-1871) er hannhunden eid av M.A Foster, som anses å være rasens ”far”. Han var et resultat av et nøye planlagt avlsprogram.

Huddersfield Ben`s etterkommere utviklet seg gradvis til den Yorkshire Terrieren vi kjenner i dag.

Legg igjen en kommentar