Tenner

Kilde: Veterinær Lars Brath ved Jessheim dyreklinikk Utdannet ved Norges veterinærhøyskole 1977, videre spesialiserte han seg i Brussel om tenner og tannhelse.
Startet Jessheim dyreklinikk med en kollega i 1984

Turer og kos er ikke nok for en hund, man må huske å ta vare på tannhelsen. Øv på det fra den er valp, daglig tannpuss, skraping av tenner og la veterinæren fjerne tannstein om dette forekommer.
En hund har normalt til sammen 42 tenner til sammen. De fødes tannløse og begynner å få sine første melketenner ca når de er 3 uker gamle. Allerede fra 4 mnd alder kan man oppleve tannfelling frem til 8-10 mnd alder.

I tannfellingen må man være flink med å gi tyggebein, tyggepinner, leke med dra-leker osv.
Følg spesielt med på hjørnetennene om det kommer dobbelt tannsett. Får hunden doble hjørnetenner bør man kontakte veterinær for evt. tanntrekking slik at de nye tennene ikke ødelegger tannstillingen.
Om den nye hjørnetannen er like lang som den gamle hjørnetannen da bør man kontakte veterinær for å trekke gamle tenner. Gjør da veterinær oppmerksom på at de fjerner alt som er løst. Sjekk priser hos forskjellige veterinærer da det varierer på pris.
Yorkshire Terrier er èn av de rasene som raskt kan få tannproblemer om ikke eier er nøye med tannstellet. Det man anser som et problem er tannstein, som igjen kan føre til peridontitt som er en betennelse i tannkjøttet slik at tennene løsner og faller ut, evt må trekkes.

Grunnen til at noen enkelt individer er mer utsatt for plakk/tannstein er både anatomiske og genetiske grunner. Yorkshire Terrier har en smal underkjeve, som gjør at tennene kan stå ganske nært hverandre eller tannmangel. Ved at tennene blir stående nært hverandre kan dette føre til at det danner seg raskt plakk som igjen kan utvikles til tannstein.
Enkelt individer kan ha tungen ute, dette trenger ikke har noe med feilstilling på bitt å gjøre. Det kan være tegn på smerter i munnen eller bare en uvane!

Bitt

I overkjeven er det på hver side: 3 fortenner, 1 hjernetann, 4 premolarer og 2 molarer.
I underkjeven er det 3 fortenner, 1 hjørnetann, 4 premolarer og 3 molarer.
Et normalt bitt på en hund er når tennene i overkjeven så vidt går over tennene i underkjeven. Dette kalles saksebitt. Man kan ofte lese 6+6 saksebitt. Da betyr det at hunden har 6 fortenner (små tennene som er mellom hjørnetennene) i overkjeven og det samme i underkjeven.

Møtes tennene rett mot hverandre i overkjeve og underkjeve kalles det tangbitt.

Står fortennene i overkjeven tydelig foran fortennene i underkjeven er det overbitt. I enkelt overbitt kan tilfellet være så ekstremt at det kalles haibitt (pga bittets utseende fordi underkjeven er for kort, se for dere en hai’s utseende).

Står fortennene i underkjeven foran fortennene i overkjeven kalles dette underbitt. Noen raser har dette bittet som standard.

Forebygging

Man kan gi et kvalitetsfòr som er laget slik at det taes hensyn til tannsteins problemer. Ta kontakt med veterinæren din om dette slik at du får en anbefalning.

Den aller beste måten å forebygge tannstein på er å pusse tennene på hunden. Skal dette være vellykket bør man starte med det når hunden er ung. Det må også gjøres hver dag. Hunden må også akseptere tennene blir pusset/skrapet. Dersom den ikke gjør det må man ikke tvinge den. Det fører til dårlig forhold mellom eier og hunden. Da er det bedre å oppsøke dyrlege å få renset og polert tennene. Hvor ofte er helt avhengig av hvor lett hunden får tannstein. For voksne Yorkshire Terriere kan 1 gang i året være retningsgivende. Be veterinæren sjekke tennene på hunden hver gang den er der og da gjerne i forbindelse med vaksinering. Eldre hunder får selvfølgelig lettere tannstein.
Tyggebein og tyggepinner (evt tyggeplater som fåes hos veterinær) er bra for tannhelsen. Dette kan man gi hver dag om hunden tåler det.
Daglig tannpuss, evt bruke microfiber finger anbefales å gni over tennene daglig (kjøpes her https://www.hundsomhobby.no/microfiber-finger.html )


Saksebitt


Tangbitt


Overbitt


Underbitt


Navn på tennene


Saksebitt


Kraftig overbitt


«Haibitt»


Underbitt


Underbitt sett forfra


Dobbelt sett hjørnetenner nede


Valp som får tennene trukket ved 8 mnd alder


Antydning til plakk ved tannkjøttet


Tannstein og plakk

Skraping av tenner – bruk en flat tannskrape.

Start øverst ved tannkjøttet og skrap «hardt» ned. Øv på dette fra hunden er valp.
Tannskrape får man kjøpt på dyrebutikk.


Betennelse i tannkjøttet

14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manglende emalje på tennene (valp 9 mnd)

Legg igjen en kommentar