Tekst: Torild Lybekk, http://www.flordecanela.net
Tennene er et av hundens viktigste redskap, ta godt vare på dem! Dette gjelder alle raser, men det er en kjent sak at tennene til en miniatyrhund trenger ekstra tilsyn og pleie.
Dårlig ånde
Det er vanlig at valper har dårlig ånde under tannfelling. Matrester legger seg i mellom løse jeksler, og dette må ikke forveksles med periodontitt! Det er også en kjent sak at man ofte må trekke melketennene hos Yorkshire Terrier. Det er ingen fasit for når det bør gjøres, men faller de ikke ut av seg selv når de er fra 6 til 8 mnd bør man la oppdretteren og/ eller en veterinær titte på dem og i fellesskap bestemme om de bør trekkes. Sitter de for lenge fører det ofte til feil tannstilling. Man kan prøve selv først ved å koke harde knokebein og la valpen tygge på dem. Det har spart mange for store utgifter til tanntrekking.
Øv på tannvisning
Lær valpen din at det er ok å bli tittet i munnen fra den er liten. De fleste vil ikke, og sloss i mot og vrir seg. Det er kun til den skjønner at du er sjefen, deretter går det som oftest fint. Få også familie og venner til å se på tennene når de kommer på besøk slik at den venner seg til at fremmede titter i munnen. Da går det så mye greiere også hos veterinæren. Se ofte på tennene også til den voksne hunden. En betennelse kommer fort og trenger behandling!
Vond lukt fra munnen
Vanligvis er det dårlig ånde son avslører tannstein og kanskje så langt fremskreden tannløsning at flere tenner ikke kan reddes og må trekkes.
Plakk er et klebrig, tynt belegg av bakterier og matrster som hele tiden dannes i munnen. Dersom det første myke belegget får ligge utvikles det forkalkninger som blir til tannstein.
Tannstein ligger som et gulbrunt belegg på tannen ved tannkjøttranden. Sammensetningen i spyttet påvirker dannelsen, og kan til en viss grad være arvelig. Ovenfor tannkjøttranden dannes det tannstein ved at mineraler i spyttet utsondres på tannen. Under tannkjøttranden har tannstein en mørkere farge som kommer av fargeavleiringer fra småblødninger i tannkjøttet.
Bakerier stortrives i tannstein. Gift fra bakteriene ødelegger vevet og benet trekkes unna. Sakte men sikkert blir lommene dypere og det blir plass til mer tannstein og flere bakterier. Til slutt, når nesten alt ben har forsvunnet, begynner tannen å løsne. Infeksjonen blir så stor at hevelser og verk forekommer.
Periodontitt (Pyrea)
Ubehandlet tannstein kan forårsake skader i tannfestet som fører til tannløsning; periodontitt. Betennelsen fører til at trådene i rothinnen blir større og kjevebenet løses opp. Tannkjøttlommen blir dypere i takt med spredning av plakk, rothinne og kjevebein begynner å gå i oppløsning og til slutt løsner tannen.
Tannløsning er et symptom som kommer sent i sykdomsforløpet.. Tegn på utviklet periodontitt kan være at tennene flytter seg eller er løse. Spontane blødninger i tannkjøtt, byller, dårlig ånde m.m.hører også med til sykdomsbildet. Ofte pågår dette over lang tid uten noen tydelige symptomer, derfor er det så viktig å titte i munnen til hunden. Ikke bare på framtennene, men så langt inn man klarer å få sett. Komplikasjoner Tannstein, hevelser og blødende tannkjøtt, dårlige tenner og andre sykdomstilstander i tannkjøttet fører ofte til diarè. Bakteriene som florerer i tannlommer og skadde tenner vandrer ned i fordøyelseskanalen. Hunden har vondt i munnen, matlysten blir dårlig og den går ned i vekt. Dårlig tannhelse gir ofte grobunn for andre infeksjoner. I alvorlige tilfeller kan en infisert tann spre blodforgiftning som kan forårsake betennelse i hjerteposen. Uten behandling er denne tilstanden dødelig.
Forebyggende tiltak
Det er viktig å forebygge tannstein. Yorkshire Terrier kan ha korte tannrøtter, og det skal ikke så mye til før de løsner. Hos veterinæren får man kjøpt tannkrem til hund, og på apoteket små børster tilpasset en liten munn. De finnes i flere varianter og størrelser slik at man kan begynne tannpussen tidlig. Hos veterinæren får man også kjøpt Plaque-Off. Det er et algebasert pulver som hindrer plakk og tannstein i å feste seg på tennene. Det, med daglig tannpuss har gitt resultater her hos oss. Dersom du ser at hunden din begynner å få tannstein, bestill time hos veterinær for en ”tannlegetime”!