Poter & klør

Ingen hunder liker å få klør, tenner og ører stelt. De må derfor venne seg til dette fra de er små. Klør skal bli klippet allerede fra de er 2 uker gamle, og man klipper gjerne hver 2-3 uke. (enkelte hunder som går mye på asfalt klipper sjeldnere).
Når man steller hunden skal man aldri la hunden få slippe unna om den protesterer. Det beste er å holde hunden i ro, ikke snakke til den og late som ikke noe.
Selv om hunden tror dette er sitt livs kamp så roer den seg ned, hos enkelte hunder kan det ta tid før den roer seg ned.
Så hver tålmodig og ikke gi opp med engang. Din usikkerhet smitter over på hunden, så når man skal gjennomføre enten om det er klipp av ører eller klør vær bestemt.

Utstyret er viktig, de beste klotengene er ikke de minste som er for katter. Ha alltid en skarp og god klotang.
Man gjør et raskt klipp, ikke nøl for da kan man klemme nerven i kloen sammen, som kjennes mer og kan gjøre vondt.
Det er ikke farlig om man klipper så hunden blør, man kan evt ha ”Blodstopp” for å ta på kloen om de begynner å blø. Begynner du å trøste hunden fordi du klippet til det begynte å blød, så vil du få en hund som er nervøs for kloklipping.
Om man føler man bare kan klippe èn og èn pote for så å ta en pause, så gjør man dèt. Men slipp hunden ”fri” når den er rolig og avslappet, eller så tror den at den har vunnet kampen om å ikke bli stelt og husker dette til neste gang.

Det er bedre å klippe lite og ofte, enn aldri. Og husk, enkelte hunder har ”ulveklo”/5’te klo. Den sitter litt opp på beinet til hunden på innsiden. Disse kan vokse fort i en sirkel og være vanskelig å klippe, de kan også ved enkelte tilfeller der hunden aldri har blitt klippet vokse inn i foten og lage sår.

Klobeinsbrudd

Et klobeinsbrudd er når kloen er brukket inne i poten, altså ved rota. Det kan skje ved feiltråkk på rister utenfor butikker, steiner etc.
Hunden halter gjerne når dette skjer og det er smertefullt. Enten løsner kloen helt og faller av, ellers så blir den løs og må fjernes kirurgisk av veterinær.
Ved noen tilfeller vokser da ikke kloen ut igjen.

 

Klipping av poter/klør
Det finnes flere måter å holde på når man skal klippe klør, og det beste er om man er 2, for da holder èn og èn klipper.

  
Hold gjerne hunden på ryggen, da ser du klørne godt. ”Lås” hodet ved kjeven (under ørene) med 2 fingre, da får ikke hunden beveget seg.
Eller holdes i armkroken. Noen lar også hundene stå på et bord om man får til det.


1. Er man alene ”lirk” frem èn pote, og samtidig ha et trykk ned mot hunden slik at hunden føler tryggheten at du holder fast. Er man 2 så holder èn og èn klipper.

 
Pote før den er klippet.                    Pote etter den er klippet.

2. Pels under poten skal fjernes, før klipping. Bruk en god potesaks med rund tupp. Roseline har en veldig bra saks.

3. Klipp først 1-2 mm, det er for å se hvor langt nerven ligger i kloen. Ved første klipp vil man se i kloen at den er helt hvit og ”sprø/tørr”.

4. Klipp ytterligere 1-2 mm, man vil da se en sort flekk komme til syne. Man kan gjerne stoppe å klippe når man ser at det ikke er ”spør/tørr” klo rundt den sorte flekken. Klipper man her ytterligere 2-3 med mer vil det antagelig begynne å blø, ser man en hvit/rosa flekk er dette en gelè hinne som er rundt nerven i kloen.

5. Klør sammenlignet, kloen til venstre kan klippes mer og kloen til høyre er ferdig klippet

Pelsen rundt poten skal også klippes.

6. Løft opp pelsen som er på beina om man ønsker en lengde på denne, også på utstillingshunder.

   

7.  Klipp rundt hele poten.

_____________________________________________________________________________

Eksempel på klippet «sokk» (dette gjøre IKKE på utstillingshunder)

   

Blod-stopp som stopper blødning              Tverrsnitt av klo                                           Potesaks

 

Klotang                                                                                   Klo fjernet etter brudd

 

 

Legg igjen en kommentar