Ormebitt

Foto: http://www.sxc.hu/
Kilde: Veterinær Toril Moan

1349081_54008489


Utdrag fra Norsk Veterinær Tidsskrift: Der har en veterinær fra Norges Veterinær Høyskole kommentert den tidligere artikkelen om ormebitt og behandling (bruk av prednisolon)..

Dette er hva de skriver:
Dersom eier gir prednisolontabletter umiddelbart etter huggormbitt, kan dette dempe smertene og derved føre til at hunden beveger seg mer enn ønskelig. I tillegg kan slik behandling gi eier en falsk trygghetsfølelse, og føre til at hunden kommer til behandling hos dyrlege senere enn ønskelig. Opprettholdelse av væske balansen, og å gi anti-serum er viktig ved behandling av ormebitt. I tillegg er tidsaspektet veldig viktig for resultatet av behandlingen.

Generelt: ca 30% av bittene er «tørre», dvs: ikke sprøytet inn gift. Uansett bør hunden bevege seg minst mulig for å forhindre raskere absorpsjon av giften inn i blodsirkulasjonen. Helst skal hunden bæres til bilen. Spesielt viktig er dette for hunder som er bitt i beina, og hunder som er under 15 kilo. Hunden må tas direkte til veterinær, uten unødige opphold for eventuell behandling.

Behandlingsmåter på NVH:
1) Hund UTEN kliniske tegn på forgiftning, HVERKEN LOKALT ELLER GENERELT: ingen behandling. disse sendes hjem med et skriv der eier instrueres i hvordan man skal observere hunden, og når veterinær skal kontaktes dersom tilstanden forverres.

2) Hund IKKE bitt i beina. men VISER lokale kliniske tegn til forgiftninger i hode/stamme/kropp, men UTEN allmenn påvirkning: Væskebehandling

3) Hund bitt i BEINA, og VISER lokale kliniske tegn på forgiftning, MED/UTEN allmennpåkjenning. Og alle hunder som viser lokale kliniske tegn på forgiftning i hode/stamme/kropp MED allmennpåkjenning:
Væskebehandling, og anti-serum (vurderes gitt)

Allergiske reaksjoner mot anti-serumet kan forekomme, men er ikke registrert hos noen hunder hittil.

Antibiotika kan gis hvis det er fare for at bittsåret kan infiseres. Hvis smertestillende skal gis, må man unngå NSAIDs, siden de vil øke effekten til koagulopatier forårsaket av ormegiften..
(ormegift hindrer at blodet klumper seg.,. slik at man kan forblø.. enkelte smertestillende virker også blodfortynnede..)

PS: Lokale tegn: feks: hoven rundt bittsåret, øm og varm.
Generelle tegn/allmennpåkjenning: uvel, oppkast, sikler, svimmel, feber, smerte osv..

Ser ut til at de IKKE anbefaler bruke av prednisolon tabletter. Selv om de heller ikke fraråder å bruke det. Effekten er ikke påvist..

Om admin

Se også

Levershunt (PSS) / PVH-MVD

Levershunt / PVH-MVD Vanlige spørsmål og svar (Fra http://www.vet.utk.edu/clinical/sacs/shunt/faq.pdf  av Dr Karen Tobias) Hva er …

Legg igjen en kommentar