Ønsker du et kull? – til fremtidens oppdrettere

Ønsker du et kull? – til fremtidens oppdrettereVurderer du å få et kull på tispen din?
Det kan være lurt å tenke gjennom forskjellige scenarioer først. Valper er nydelige små skapninger, og ingenting er jo som å ta opp en av valpene å kose med de små søte pelsballene. Men det er ikke alltid bare fryd og gammen. Oppdrettere forteller som regel om de hyggelige tingene de har opplevd med sine kull. Men det er jo ikke alltid at alt går like greit. Det er ikke vår hensikt å skremme deg, men det er viktig at du tenker igjennom og er forberedt på at det kan skje uventende ting når det kommer til avl og oppdrett av hunder. Det gjelder både med tanke på parringen, ventetiden, fødsel, i valpens første leveuker og senere ved salg av valpene.Så hva skal jeg gjøre hvis jeg ønsker et kull på tispen min?

Dette er et vanskelig spørsmål å besvare, for avl er forbundet med et stort ansvar. Ansvar for din egen tispe, for valpene og valpekjøpere. Det kan være mange utfordringer når en vil ha valper, det er mange prosesser som skal klaffe for alt det blir 100%, både med tanke på parringen, ventetiden, fødselen osv. En ting som er helt sikkert er at det alltid er viktig med kunnskap. Både egne erfaringer, og det du kan lære ved å lytte til erfarne oppdretteres erfaringer. Du kan også gå kurs og lære gjennom å lese bøker, men husk at det er viktig å ha noen å spørre om råd! Dette med kunnskap kommer inn i prosessen på mange måter.Det aller viktigste er at tispen ikke er for ung eller for gammel eller for liten osv. Her er det satt grenser som du kan lese om i NYTKs avlsanbefalinger og i NKKs etiske regler.
Men hvis alt dette er i orden bør du også vite litt om hvordan en Yorkshire Terrier skal se ut. Er tispen din en god og rasetypisk representant for rasen?
Utstillinger handler jo ikke bare om skjønnhet, men også om å få tilbakemeldinger fra erfarne dommere på om hun er sunn nok til at det er riktig å avle på henne. Og de aller fleste bør nok overlate til en utstillingsdommer å vurdere dette. Et viktig skritt i denne prosessen er mao å vise henne på en eller flere utstillinger. Da får du en objektig og skriftlig kritikk av henne, med en beskrivelse av fortrinn og svakheter ved henne.Og når du så har bestemt deg for å avle må du bruke kunnskapen din om både rasestandarden og om din egen tispes sterke og svake sider. For det du må tenke på når du skal velge hannhund er å finne en hannhund som har minimalt av de svakhetene som din egen tispe har.Så trenger du kunnskap om selve parringen, og drektigheten, valpingen, stell av valpene, sosialisering av valpene osv. Og det er også viktig å kunne formidle din kunnskap til potensielle valpekjøpere, dvs kunnskap om rasen og rasens temperament, om daglig omsorg av valpen, oppdragelse, fôring og mye mer som valpekjøpere kan spørre om.

Så er det også viktig å spørre seg:

Har jeg tid til et kull?

Tispen trenger fred og ro, både under drektigheten og under og etter valpingen. Ei tispe med valper trenger mye søvn og mye tilsyn. Hun skal ha ro rundt seg de første 2-3 ukene, dvs ikke besøk at venner og familie som ønsker å hilse på valpene. Dette kan stresse tispa.
Dette tar mye tid hvor tankene dine først er på tispen og så så på valpene når de kommer, og så på det med å skaffe valpene nye hjem når den tid kommer. Alt dette er en veldig artig, men tidkrevende prosess.Og har jeg råd til dette?
Hvis ting går riktig dårlig, kan det være nødvendig å forløse valpene med keisersnitt og veterinærkostnadene kan blir svært høye. Den første valpen skal åpne fødselskanalene og hvis den er død stopper hele prosessen opp. Eller om det ligger valp på tvers eller 2 valper «stanger». Da må det ofte et keisersnitt til for å forløse resten. Hvis det ikke er veterinær innen rimelig avstand og på den tiden av døgnet da mange tisper føder, nemlig om natten, må en ha andre alternativer tilgjengelig.Til slutt: Noe av det viktigste du kan gjøre er kanskje å etablere kontakt med en eller flere mer erfarne oppdrettere, som kan bidra med nyttige råd hvis det er noe du lurer på, eller hvis det plutselig skulle skje noe uforutsett. Så ikke vær redd for å ta kontakt og spørre om råd!
Kan anbefale NKK’s håndbok om valping og valpestell, her.

Legg igjen en kommentar