Lus

Tekst: Torild Lybekk, http://www.flordecanela.net

Lus smitter lettest vår og  høst, selv om man skulle tro at sommeren er høysesong. Kald luft, klam og varm hundepels gjør at lusa får perfekte forhold til å både bo og formere seg.

Symptomer:
Om hunden klør mye, spesielt i hoderegionen, nakken og rundt albuene bør du sjekke. Lusa er ikke alltid synlig, men blir det mange nok vil du lett kunne se dem. Da har det gått så langt at de gjerne finnes over hele kroppen.

Det finnes to typer lus som hunder kan få: Pelslusa lever av døde hudceller og blodlusa lever av blod. Har hunden mye blodlus kan den bli blek. Det sees best om du titter i munnen. Både tunge og tannkjøtt er blekt.

Syklus:
Lus har kort livssyklus. Når de har lagt egg klekkes de i løpet av fjorten dager. Hunder blir smittet ved direkte kontakt  med andre hunder som har lus. Smitte kan også overføres via mennesker, eller via å dele tepper/ leker. Lusa lever en kort tid uten direktekontakt. Har du vært på steder hvor du vet det er lus, bytt klær og vask deg godt før du klapper egne hunder. Luseeggene er mer hardføre, så vask tepper, bur og soveplasser ekstra nøye.

Behandling:
Om hunden din har lekt med andre som har lus er det stor sannsynlighet for at den er smittet. Ikke alle lusekurer tar knekken på begge typer lus, så vær obs på det og kjøp en kur som er for behandling av alle typer lus. Om du bruker spray eller dråper i nakken, så husk å holde hundene adskilt noen timer om du har mer enn en hund. De lekebiter og det er fort gjort å få lusemiddel i munnen! Det kan også være nødvendig å gjenta behandlingen etter 14 dager.

Vis vett og gi beskjed!
Når hunden din har lus må du gi beskjed til de du vet den har vært i kontakt med. Desto raskere desto bedre, slik at de får gitt beskjed videre til sine hundevenner. Samt til de du treffer på tur, ikke la hunden din være sammen med andre før den er ferdig behandlet!

Ingen syndebukk….
Det er ikke morsomt med luseangrep, men det finnes ingen syndebukk. Ikke spekuler på hvem som kan ha smittet hunden din og sett ut rykter om hvor lusa kan komme fra. Det er ingen tjent med, aller minst du selv. Sørg for behandling, informer venner og kjente, og vips så er det over for denne gang!

Om du klør
etter å ta lest dette…. Slapp av! Hundelus smitter ikke over på mennesker!

 

Om admin

Se også

Levershunt (PSS) / PVH-MVD

Levershunt / PVH-MVD Vanlige spørsmål og svar (Fra http://www.vet.utk.edu/clinical/sacs/shunt/faq.pdf  av Dr Karen Tobias) Hva er …

Legg igjen en kommentar