Ører – slik klipper du ører

Rasestandarden sier: Små, V-formet, båret opprettstående, ikke for bredt plassert. Dekket med kort pels med meget dyp, varm tanfarge.

De fleste Yorkshire terrier valper har opprettstående ører ved 3-6 måneders alder, men i noen tilfeller skjer ikke dette. Noen opplever at ett øre reiser seg og at det andre henger. Noen kan oppleve at ørene er opprettstående, og at de «faller» under tannfelling for så at de blir opprettstående igjen.
Noen opplever at de aldri blir opprettstående og forblir med hengeører.

For å «hjelpe» til med at ørene skal reise seg er det viktigste å få klippet/barbert ørene slik at ikke ørene blir tunge p.g.a hår.

Slik klipper du ørene
Når man klipper ørene så klipp håret på fremsiden av øret, og ca 1/3 bak (1/3 er ca en tommelfingerbredd). Jevn kantene som følger ørets spisse V-fasong.

 


1. Øret foran før klipp                   2. Bruk fingrene som støtte bak øreflippen, det blir da en «knekk» på øreflippen


3. Bruk maskin (eller saks, tar lengre tid), og fjern håret på øreflippen. Altså fra «knekken» og opp mot ørets spiss.

  
4. Øret bak før klipp                       5. Tommelfinger bredd av håret fjernes fra tuppen


6. Bruk maskin (eller saks, tar lengre tid), og fjern 1/3 av pelsen på tuppen. Altså 1 tommelfingerbredd

   eller saks   

7/8 Så skal kantene klippes—her vises klipp med maskin og saks(mange nybegynnere syns det er lettere å bruke maskin men da må man bruke liten maskin egnet til slik bruk slik at man ikke kutter i øreflippen)
Bruk fingrene med et «pinsettgrep» som støtte slik at man ikke klipper i øreflippen. Klipper alltid nedenfra og mot tuppen.

Husk at hunden kan flyttes på og øreflippen kan vris slik at du får best vinkel når du skal klippe/barbere. Det er mye lettere når man støtter godt med fingrene.
Få gjerne hjelp av noen til å holde hodet om det er første gangen, og tørr du ikke klippe så mye med engang. Klipp bare litt, øvelse gjør mester. Er du redd for å klippe i øreflippen når man skal klippe kantene, kan man ha et lys bak øreflippen så ser du hvor øreflippkanten går.

  
Ørene før klipp                               Ørene etter klipp

Slik taper du ørene
Har ikke ørene blitt opprettstående så kan man masere ørene daglig og evt tape ørene med Sctoch tape fra apotek. Da er det viktig at håret fjernes slik at tapen ikke henger fast sånn at det blir smertefullt for hunden da tapen skal taes av.
Når man har tapet ørene så lar man denne sitte på 3-5 dager før man bytter tape.
Det å tape ørene i opprettstående posisjon er ikke noe som er 100% sikkert, men det fungerer i mange tilfeller.

Eksempel på 2 måter å tape ørene på

Tape øreflippen på begge sider med tapebit mot hverandre, husk å fjerne hår på øreflippen før taping.


Fold øreflippen og fest tapen rundt.

Når du skal rense en hunds ører så skal man aldri bruke q-tips. Dette fordi øregangen til hundene går innover i en kurve, og er hundene møkkete i ørene og man bruker q-tips så kan det hende man «dytter» møkka lengre inn. Bruk ørerens for hund og følg veiledningen som står på flasken.
Lukt jevnlig på ørene til hunden din, for får den en øreinfeksjon eller utøy så vil det lukte surt av øret.

Lærører (konf med Vet. D. Heisler http://www.shooterdog.com/alexfaq3.htm#SLIMY)
Svært sjelden kan man oppleve at Yorkshire Terrieren deres får lærører. Rasen Dachs har større problem med dette enn hva vi har på rasen.
Kontaktet veterinær D. Heisler som hadde svar på dette spørsmålet og hva det er.

Lærører (kan også betegnes som engelsk øre eller vinterøre) er når øreflippen blir sort og «seig». Og utav benevnelsen lærøre så ser og kjennes øreflippen ut som lær.
Det er håravfall på øreflippen, og noen kan oppleve dette også på Yorkshire Terrierens neserygg, haser eller på enden av halen. Man vet faktisk ikke hva årsaken til håravfallet er, noen mener det er sopp og noen mener det er midd. Men ingen har noe fasitsvar på hvorfor dette kan oppstå. Det finnes ingen måte å forhindre det på, annet enn at man ikke klipper/barberer ørene så mye.
Det finnes råd for hvordan man kan forebygge dette se link http://www.shooterdog.com/alexfaq3.htm#SLIMY
Unntakene med rådene som ligger på den nettsiden er at legemidlene ikke eksisterer i Norge, slik at man må kontakte veterinæren din og få registreringsfritak for å få tak i disse.
Man kan evt sjekke hos en veterinær nivået i skjoldbruskkjertelen. Hunder som har lærører evt håravfall på neserygg, haser eller på enden av halen kan ha nedsatt funksjon i skjoldbruskkjertelen.


Begynnende håravfall på Yorkshire Terrier.


Håravfall på hele øreflippen på Yorkshire Terrier.

Om admin

Se også

Poter & klør

Ingen hunder liker å få klør, tenner og ører stelt. De må derfor venne seg …

Legg igjen en kommentar